Bemutatkozás

Imádok utazni, új tájakat, ízeket és kultúrákat felfedezni.
Gyerekkorom óta lehetőségem nyílt hol hosszabb hol rövidebb időt távoli országokban eltölteni, és azóta is folytonos mehetnékem van (országhatár átlépési kényszernek nevezem). Az utazások során nagyon szeretem megismerni a helyi piacokat, éttermeket, kipróbálni a különlegességeket.
Saját konyhámban is szívesen kísérletezem és aktív tagja vagyok a Nők Lapja Konyha magazin főzőcsapatának. Imádom az ezzel járó sürgést, forgást, fotózást.
A blogomban saját receptjeim mellett, utazásaim során szerzett gasztronómiai tapasztalataimat szeretném megosztani másokkal is.

2010. március 1., hétfő

Ukrán Borscs


A borscsot, azaz a céklalevest a legtöbben orosz specialitásnak ismerik. Ezen az ukránok aztán rendszerint jól megsértődnek, mivel ez a remek étel legalább annyira ukrán, "akár a Kijevi Rusz"- mondják ők. (Orosz Kulinária c. könyvből) Nevét a brs szóból kapta, ami céklát jelent. Annak idején az orosz iskolában a trud, azaz "háztartástan" órán (mert ilyen is volt !) többször is elkészítettük, és mi külföldiek is nagyon szerettük. Amióta apukám saját termesztésű cékláival kápráztat el, ismét gyakran készítem. A borscs receptjére is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás, és az évszakok változásának megfelelően, az aktuális zöldségkínálat szerint is változik mi kerül bele . Tavasszal céklalevél, sóska, nyáron sárgarépa, zöldbab, télen gomba és káposzta is kerülhet a borscsba. Ukrajnában halas, csirkés változatban is készítik, de a hús nélküli verziók is nagyon népszerűek, a kárpátaljaiban például savanyú káposzta és bab helyettesíti a burgonyát. Tartalmas, laktató leves, de nyáron jól behűtve, sok kaporral kifejezetten üdítő tud lenni.
A borscs minden fajtájára igaz, hogy a belekerülő céklát a többi zöldségtől külön főzik. Én ezúttal sütőben, alufóliában sütöttem puhára a gumókat. Mivel a cékla mellé, házi füstölésű kacsamellet is kaptam, ez került a levesbe.

Hozzávalók 4 személyre
3 közepes cékla
40 dkg füstölt kacsamell
1 fej vöröshagyma
1 szál fehérrépa
2 szál sárgarépa
1 kisebb zellergumó
3 közepes, kockára vágott burgonya
15 dkg vékony csíkokra vágott fejes káposzta
4 evőkanál paradicsompüré
2 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
2 ek citromlé
1 ek borecet
1 dl tejföl
1 ek liszt
Só, bors
A céklagumókat alufóliába csomagoljuk, és 200 fokos sütőben 1,5 óra alatt puhára sütjük. A kacsamellet felszeleteljük és a felaprított hagymára tesszük. (Én nem tettem külön zsiradékot alá, a kacsamell bőrös része elégnek bizonyult.) Hozzáadjuk a felszeletelt sárgarépát, fehérrépát, zellert, fokhagymát, fejes káposztát, babérlevelet kicsit megdinszteljük, majd vízzel felöntve puhára főzzük. Közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Mikor már majdnem minden puha, hozzáadjuk a burgonyát, és a megtisztított, kockára vagy csíkokra vágott céklát. A tejfölt simára keverjük a liszttel, beletesszük a paradicsompürét és a leveshez adjuk. Összeforraljuk, citrommal és borecettel savanyítjuk. Tálaláskor megszórjuk petrezselyemmel és (vagy) kaporral és tejfölt kínálunk mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése