Bemutatkozás

Imádok utazni, új tájakat, ízeket és kultúrákat felfedezni.
Gyerekkorom óta lehetőségem nyílt hol hosszabb hol rövidebb időt távoli országokban eltölteni, és azóta is folytonos mehetnékem van (országhatár átlépési kényszernek nevezem). Az utazások során nagyon szeretem megismerni a helyi piacokat, éttermeket, kipróbálni a különlegességeket.
Saját konyhámban is szívesen kísérletezem és aktív tagja vagyok a Nők Lapja Konyha magazin főzőcsapatának. Imádom az ezzel járó sürgést, forgást, fotózást.
A blogomban saját receptjeim mellett, utazásaim során szerzett gasztronómiai tapasztalataimat szeretném megosztani másokkal is.

2010. február 22., hétfő

Királyi reggelik

Állítom, hogy egy teljes kikapcsolódást nyújtó hétvégét egy finom, kiadós reggelivel lehet megalapozni a legjobban. Egyébként is híve vagyok a "reggelizz, mint egy király" című történetnek, egészen a végéig, ahol is a "vacsorázz, mint egy koldus" részével akadnak gondjaim... (elvben nagyon is értem, a gyakorlati megvalósítással szoktak bajok lenni). Míg külföldön jobbnál jobb reggelizőhelyek között válogathatunk, addig itthon még gyerekcipőben jár a dolog. A Dining Guide összeállított egy listát Budapest 10 legjobb reggelizőhelyéről. Többet ki is próbáltam és valóban jó helyek, de ezek csak akkor működnek ha külön programot szentelünk napi első étkezésünknek. Kevés az olyan hely, ahova reggel csak úgy beugrunk, eszünk valami finomat és intézzük tovább a dolgunkat. Egyszer azt mondták, ez azért van mert a magyarok ezt nem igénylik és nálunk nincs reggeliző kultúra... Javasolnék valami összefogás félét.
No mindegy, azzal remélem mindenki egyetért, hogy reggelizni jó dolog, és akkor jöhetnek is a nagy kedvencek ráérősebb napokra!






Spenótos-fetás omlett

Hozzávalók 4 személyre
8 db tojás
2 dl tejszín
4 ek tejföl
400 g spenót (fagyasztott)
1 gerezd zúzott fokhagyma
10 dkg fetasajt
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál vaj
Frissen őrölt bors
Reszelt szerecsendió
Fél mokkáskanál só
A kiolvasztott spenótot kevés vajon puhára pároljuk a zúzott fokhagymával. A tojásokat felverjük, belekeverjük a tejszínt, a tejfölt, enyhén megsózzuk és frissen őrölt borsot is tekerünk bele. Egy serpenyőben megmelegítjük az olajat, beleöntjük a tojást, és addig sütjük, míg az alja megszilárdul és a teteje sem folyós már. Ekkor a tetejére halmozzuk a spenótot és a szétmorzsolt fetasajtot. Félbe hajtjuk és még 1-2 percig sütjük.


Buggyantott tojás spenótágyon

Hozzávalók 4 személyre
2 db vajas zsemle
4 db tojás
20 dkg spenótlevél (fagyasztott)
1 dl tejszín
A hollandi mártáshoz:
2 db tojássárgája
3 dl tejszín
5 dkg olvasztott vaj
Só, bors
1 citrom leve
A hollandi mártáshoz egy kis lábasban alacsony lángon a tojások sárgáját elkeverjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk. Apránként hozzáadjuk az olvasztott vajat, miközben habverővel folyamatosan kevergetjük. Mikor már szép sima, belecsepegtetjük a citromlevet is. Ha túl sűrűnek találjuk a mártást egy kevés tejszínnel hígíthatjuk. A kiengedett spenótot 1 dl tejszínnel összeforraljuk, megsózzuk, borsozzuk. A zsemléket félbevágjuk, megpirítjuk, kevés vajjal megkenjük, és ráhalmozzuk a spenótot. Egy lábasban vizet melegítünk és mikor már forr, a tojásokat óvatosan, egyenként beleütjük. Fontos, hogy a víz forrjon, így a fehérje gyorsan megszilárdul a tojás sárgája körül. 2-3 perc alatt megszilárdul, ekkor óvatosan egy szűrőkanál segítségével kiemeljük, a vizet lecsöpögtetjük és a zsemlék tetejére rakjuk. Kanalazzunk rá a mártásból és melegen kínáljuk.
Fotó: NL konyha

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése