Bemutatkozás

Imádok utazni, új tájakat, ízeket és kultúrákat felfedezni.
Gyerekkorom óta lehetőségem nyílt hol hosszabb hol rövidebb időt távoli országokban eltölteni, és azóta is folytonos mehetnékem van (országhatár átlépési kényszernek nevezem). Az utazások során nagyon szeretem megismerni a helyi piacokat, éttermeket, kipróbálni a különlegességeket.
Saját konyhámban is szívesen kísérletezem és aktív tagja vagyok a Nők Lapja Konyha magazin főzőcsapatának. Imádom az ezzel járó sürgést, forgást, fotózást.
A blogomban saját receptjeim mellett, utazásaim során szerzett gasztronómiai tapasztalataimat szeretném megosztani másokkal is.

2010. február 18., csütörtök

Bagel factory


Bagel
Sok évvel ezelőtt egy New York útikönyvben olvastam először a bagelről. Azt írták, hogy "ez egy rágós zsidó zsömle, amit reggelire fogyasztanak a New York-iak." Ettől mondjuk nem kaptam rögtön kedvet, de később sikerült saját tapasztalatokat begyűjtenem bagel téren. Amerikával kelet-európai zsidó bevándorlók ismertették meg a kerek édeskés péksüteményt, és kint óriási népszerűségnek örvend. Szinte minden reggelizőhelyen megtalálható és léteznek kifejezetten bagelre szakosodott gyorséttermek. Sosem felejtem el azt a tanácstalanságot mikor először mentem ilyen helyre reggelizni (Einstein Bros Bagels ). kb. 40 féle bagel közül lehetett választani (hagymás, mákos, cheddar sajtos, aszalt paradicsomos, többmagvas, hatsajtos, teljes kiőrlésű, áfonyás...), és egy egész pultnyi helyet foglaltak el a legkülönfélébb krémsajtok. A bagel rendkívül tartalmassá tehető, az egyik klasszikus a krémsajttal és füstölt lazaccal megspékelt verzió. Kedvelik a különböző módon elkészített rántottával és kolbásszal töltötteket is. Önmagában, kicsit megpirítva és vékonyan krémsajttal megkenve is isteni. Egy ilyen reggeli után mondjuk garantált, hogy délután 3-ig eszünkbe sem jut az evésre gondolni. Az utóbbi időben itthon is lehet ugyan kapni egy-két helyen, de viccesen drága és külön tortúra beszerezni. A Nők Lapja konyha egyik számához találtuk ki, hogy elkészítjük házilag. Azóta valóságos lavina indult be bagel gyártás terén, de egyszerűen isteni és megunhatatlan.

Bagel krémsajttal
Hozzávalók 4 személyre (10 db bagelhez)
700 g liszt
400 ml langyos víz
2 teáskanál kristálycukor
5 g szárított élesztő
1 teáskanál só
1 teáskanál frissen őrölt bors
3 evőkanál olvasztott vaj
A főzéshez:
1 evőkanál cukor
2 teáskanál szódabikarbóna
A bagel tetejére:
1 tojásfehérje
3 evőkanál mák
2 evőkanál szezámmag
3 gerezd fokhagyma

A lisztet egy nagyobb tálban összekeverjük az élesztővel, sóval, cukorral. Megszórjuk frissen őrölt borssal, hozzáadunk 2 evőkanál olvasztott vajat, majd apránként folytonos gyúrás közben a vizet. Néhány perc alatt sima tésztává dagasztjuk, és a tésztából 10 egyforma méretű golyót készítünk. Egy kevés vajjal kikenünk két tepsit, rátesszük a tésztagolyókat úgy, hogy legyen helyük megkelni. Megkenjük őket a maradék olvasztott vajjal és fél órán át melegebb helyen kelni hagyjuk. Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra, egy nagyobb lábasban pedig vizet forralunk, a cukorral és a szódabikarbónával. A tésztagolyók közepére az ujjunkkal nagyobb lyukat fúrunk és kicsit megformázzuk a lyukas zsemléket. A bageleket egyesével a cukros, szódabikarbónás vízben oldalanként 1-1 percig főzzük. Fontos, hogy ilyenkor a víz már ne forrjon. Egy szűrőkanállal a sütőlemezre helyezzük a bageleket és a tetejüket megkenjük a tojásfehérjével. Ízlés szerint szórjunk a tetejére mákot, szezámmagot. Készíthetünk pirított fokhagymás tetejű bagelt is. Ehhez előzőleg pucoljuk meg a fokhagymákat, vágjuk apróbb darabokra, majd egy evőkanál olívaolajon pirítsuk meg. Ha kihűlt szórjuk a bagelekre. 200 fokos sütőben 25 perc alatt sülnek finom ropogóssá.

Krémsajtok


Zöldséges krémsajt:
125 g natúr krémsajt (tömlős)
Fél zöld kaliforniai paprika
Fél piros kaliforniai paprika
1 szál zöldhagyma
1 apróra vágott paradicsom
A zöldségeket vágjuk apróra, és keverjük össze a krémsajttal.
Karamellizált hagymás krémsajt
125 g natúr krémsajt (tömlős)
1 nagyobb fej hagyma
2 evőkanál cukor
1 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál balzsamecet
1 csipet só
A megtisztított hagymát szeleteljük fel, és az olívaolajon pároljuk puhára. Adjuk hozzá a cukrot és hagyjuk tovább pirulni, míg a hagyma karamelizálódni nem kezd. Keverjük hozzá a balzsamecetet és egy csipet sót. Ha kihűlt keverjük el a krémsajttal.
Kolbászos sajtkém
125 g natúr krémsajt
10 dkg kolbász
Frissen őrölt bors
A kolbász vágjuk nagyon apró kockára, vagy egy botmixerrel aprítsuk össze. Keverjük el a krémsajttal és ízesítsük frissen őrölt borssal.
Fotó: NL konyha

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése