
Imádom a sajttortát, és tudom hogy sokan osztják e szenvedélyemet. Nem emlékszem mikor ettem először, de sokáig a Starbucks kávézóban készített volt a favorit. Egy idő után magam is elkezdtem kísérletezgetni elkészítésével. Rengeteg receptet végigolvastam, többet ki is próbáltam a kedvencemre azonban a Chili& Vanília blogjában találtam rá. Tökéletes állagú a sajtkrém, lágyan krémes, mégsem túl édes. Speculoos helyett én "Győri édes zabfalatok"-ból készítettem az alját. A sajtortával kapcsolatban mindig eszembe jut a Jóbarátok sorozat, Rachel és Chandler jelenetével.
Imádom...
Imádom...
No és akkor a recept:
25 dkg Győri zabfalatok keksz,darálva
12,5 dkg olvasztott vaj
70 dkg philadelphia krémsajt
15 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja és fél citrom leve
1 dl tejföl
1 dl tejszín
2 egész tojás
3 tojássárgája
2 púpos tk étkezési keményítő
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A kekszet daráljuk össze, keverjük el az olvasztott vajjal és nyomkodjuk bele egy 23 cm átmérőjű, kivajazott kapcsos tortaforma aljába. Az alja kb. 1 centi vastagságú legyen, pohárral is lenyomkodhatjuk. Ezt, a sajtkrém elkészítéséig tegyük hűtőbe. A szobahőmérsékletű krémsajtot keverjük ki a tejföllel, porcukorral, tejföllel, citromhéjjal, citromlével, a tojásokkal és a keményítővel. (én korábban nem tettem bele keményítőt, de sokkal jobb vele az állaga valóban). A tortaformát jól tekerjük körbe fóliával, és öntsük bele a krémet. Az egészet tegyük egy mélyebb tepsibe, amibe öntsünk frissen forralt vizet úgy, hogy csak a tepsi feléig érjen. Így a vízfürdőben süssük a tortát 45 percig. Mikor kivesszük még kicsit remeghet a közepe, ez hűlés közben megszilárdul. Mikor kihűlt tegyük a hűtőbe, és addig hagyjuk bent, ameddig csak bírjuk.célszerű mondjuk egy fél napot pihenni hagyni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése