Bemutatkozás

Imádok utazni, új tájakat, ízeket és kultúrákat felfedezni.
Gyerekkorom óta lehetőségem nyílt hol hosszabb hol rövidebb időt távoli országokban eltölteni, és azóta is folytonos mehetnékem van (országhatár átlépési kényszernek nevezem). Az utazások során nagyon szeretem megismerni a helyi piacokat, éttermeket, kipróbálni a különlegességeket.
Saját konyhámban is szívesen kísérletezem és aktív tagja vagyok a Nők Lapja Konyha magazin főzőcsapatának. Imádom az ezzel járó sürgést, forgást, fotózást.
A blogomban saját receptjeim mellett, utazásaim során szerzett gasztronómiai tapasztalataimat szeretném megosztani másokkal is.

2009. október 16., péntek


Tom Kha Gai - csípős kókuszos csirkeleves


A családommal hosszú ideig éltünk Ázsiában így közelebbről is megismerhettük a Távol-keleti gasztronómia világát. Helyi élelmiszerüzletekben és piacokon vásároltunk, utcai árusoktól vettük a kínai tojásos palacsintát, cukornádat ettünk és vietnámi limonádét ittunk. Ezek mind felejthetetlen emlékek. Családunkban például a mai napig legendásan magas a rizsfogyasztás mértéke. Jómagam heteken keresztül képtelen vagyok ráunni a kínai, vietnámi és thai fogásokra. Bár Thaiföldön nem éltünk, többször jártam ott és nagy rajongója vagyok a thai konyhaművészetnek. Az édes-csípős-savanyú ízek különleges kombinációi, a friss fűszernövények és hozzávalók mind csodálatosak. Legutóbbi látogatásunkkor a férjemmel közösen részt vettünk egy thai főzőtanfolyamon ahol a legismertebb fogásokat tanultuk meg elkészíteni. Szerencsére ma már itthon sem nehéz hozzájutni a különlegesebb fűszerekhez, bár azért igényel némi utánajárást. De sebaj, mert nagyon is megéri!


Tom Kha Gai – Thai kókuszos csirkeleves


Hozzávalók 2 személyre
25 dkg filézett csirkemell
400 ml kókusztej
3 dl húsleves
3-4 friss lime levél
4-5 szelet galanga gyökér
1 db thai citromfű
2 db friss chili paprika
1 gerezd fokhagyma
½ lime leve
1 ek. halszósz
15 dkg szeletelt gomba
2-3 szál friss koriander
A csirkehúst vágjuk csíkokra. A citromfűre klopfolóval csapjunk rá egy nagyot, így az illóolajok jobban érvényesülnek majd a levesben. A húslevest öntsük egy edénybe, forraljuk fel, majd alacsonyabb lángon adjuk hozzá a kókusztej felét. Tegyük hozzá a csirkehúst, a megtisztított fokhagymagerezdet, lime levelet, a galanga gyökeret és a gombát. A hús és a gomba is gyorsan megpuhul, ekkor adjuk hozzá a maradék kókusztejet és főzzük még 5 percet. Zárjuk el a lángot alatta, és ízesítsük a halszósszal, lime lével, korianderrel. A citromfüvet tálaláskor kiszedhetjük belőle, Thaiföldön azonban minden benne hagynak a levesben.
(Photo: Csillaganizs)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése