Bemutatkozás

Imádok utazni, új tájakat, ízeket és kultúrákat felfedezni.
Gyerekkorom óta lehetőségem nyílt hol hosszabb hol rövidebb időt távoli országokban eltölteni, és azóta is folytonos mehetnékem van (országhatár átlépési kényszernek nevezem). Az utazások során nagyon szeretem megismerni a helyi piacokat, éttermeket, kipróbálni a különlegességeket.
Saját konyhámban is szívesen kísérletezem és aktív tagja vagyok a Nők Lapja Konyha magazin főzőcsapatának. Imádom az ezzel járó sürgést, forgást, fotózást.
A blogomban saját receptjeim mellett, utazásaim során szerzett gasztronómiai tapasztalataimat szeretném megosztani másokkal is.

2009. október 14., szerda


Ököruszály leves - mert nem javul az idő
Ököruszály levesnek a marhafarokból készült levest hívják. Ez volt Krúdy Gyula kedvence és saját receptet is írt rá. Tartalmas, karakteres ízű, szinte már olajos leves készül belőle, különösen ha az előírásnak megfelelően kellő türelemmel főzzük több órán keresztül. Mikor a hús megpuhult a levest érdemes lezsírtalanítani és utána tálalni. Egyes verziókban a tálalás előtt még belefőznek egy kis pohár konyakot, sherry-t, vagy fehérbort. Én az alkohol nélküli verziót főzöm, íme a receptje:

Ököruszály leves palacsinta metélttel

1 kg marhafarok a csigolyáknál darabokra vágva
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 zeller
Fél karalábé
1 kisebb fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 közepes burgonya
3-4 szem gomba
6-7 szem bors

Fél csokor petrezselyem
A Palacsintametélthez:
10 dkg liszt
1 tojás
2 dl tej
Csipet só
szódavíz
A húsdarabokat megmossuk és hideg vízben egy nagyobb edényben feltesszük főni. Mikor forrni kezd, és utána még tíz percen keresztül, leszedegetjük a habját, majd hozzáadunk néhány szem borsot, enyhén megsózzuk és nagyon alacsony lángon gyöngyöztetjük kb. 3 órán keresztül. Közben a leveszöldségeket megtisztítjuk, és felvágjuk. Egy óra után a leveshez adjuk a répákat, fokhagymát, hagymát, burgonyát, a karalábét, zellert. Mikor a hús már majdnem puha hozzáadjuk a petrezselymet és a gombát. A levét folyamatosan vízzel pótoljuk ha elfőtte, és ízlés szerint sózzunk utána. Akkor van kész, mikor a hús már olyan puha, hogy szinte magától leválik a csontról. Míg fő a leves a hozzávalókból sós palacsintákat sütünk, melyeket csíkokra darabolva kínálunk mellé. Karakteres ízű, nagyon finom leves. Másnapra kissé megdermedhet vagy bekocsonyásodik, ilyenkor a zsírját is könnyebb leszedni.
(Photo: Nők Lapja konyha)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése