
Ököruszály leves - mert nem javul az idő
Ököruszály levesnek a marhafarokból készült levest hívják. Ez volt Krúdy Gyula kedvence és saját receptet is írt rá. Tartalmas, karakteres ízű, szinte már olajos leves készül belőle, különösen ha az előírásnak megfelelően kellő türelemmel főzzük több órán keresztül. Mikor a hús megpuhult a levest érdemes lezsírtalanítani és utána tálalni. Egyes verziókban a tálalás előtt még belefőznek egy kis pohár konyakot, sherry-t, vagy fehérbort. Én az alkohol nélküli verziót főzöm, íme a receptje:
Ököruszály leves palacsinta metélttel
1 kg marhafarok a csigolyáknál darabokra vágva
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 zeller
Fél karalábé
1 kisebb fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 közepes burgonya
3-4 szem gomba
6-7 szem bors
Só
Fél csokor petrezselyem
A Palacsintametélthez:
10 dkg liszt
1 tojás
2 dl tej
Csipet só
szódavíz
A húsdarabokat megmossuk és hideg vízben egy nagyobb edényben feltesszük főni. Mikor forrni kezd, és utána még tíz percen keresztül, leszedegetjük a habját, majd hozzáadunk néhány szem borsot, enyhén megsózzuk és nagyon alacsony lángon gyöngyöztetjük kb. 3 órán keresztül. Közben a leveszöldségeket megtisztítjuk, és felvágjuk. Egy óra után a leveshez adjuk a répákat, fokhagymát, hagymát, burgonyát, a karalábét, zellert. Mikor a hús már majdnem puha hozzáadjuk a petrezselymet és a gombát. A levét folyamatosan vízzel pótoljuk ha elfőtte, és ízlés szerint sózzunk utána. Akkor van kész, mikor a hús már olyan puha, hogy szinte magától leválik a csontról. Míg fő a leves a hozzávalókból sós palacsintákat sütünk, melyeket csíkokra darabolva kínálunk mellé. Karakteres ízű, nagyon finom leves. Másnapra kissé megdermedhet vagy bekocsonyásodik, ilyenkor a zsírját is könnyebb leszedni.
(Photo: Nők Lapja konyha)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése