
Az orosz scsí leves az egyik nagy kedvencem. Az orosz konyhában nagyon népszerű étel, hétköznapokon és ünnepeken egyaránt szívesen fogyasztják. A káposztából készülő Scsi, a testet és a lelket is kellemesen átmelegíti, a maihoz hasonló kellemetlen időjárású napokon. Egyes orosz szakácskönyvekben több, mint 60 féle változata megtalálható. A hagyományos scsí kemencében készül, és nagyon lassan főzik, és egy kanál tejföllel, valamint rozskenyérrel kínálják. Íme itt egy általam kedvelt változata.
Scsí
Hozzávalók 6 személyre
50 dkg marhahús
50 dkg savanyú káposzta
10 dkg füstölt sonka
2 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
1 evőkanál főzővaj
2 dl tejföl
3 babérlevél
8 szem fekete bors
só
A marhahúst kockára vágjuk és annyi hideg vízben feltesszük főni, hogy ellepje. Mikor felforr, leszedjük a habját és alacsonyabb lángon főzzük tovább. Hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, és a csíkokra vágott répaféléket. Eközben a savanyú káposztát egy kevés vajon és vízen megdinszteljük. Mikor megpárolódott hozzáadjuk a marhahúshoz, beletesszük az apró darabokra vágott sonkát, a babérlevelet, hagymát, borsot, sót és így az egészet addig főzzük, amíg minden puha nem lesz. Forrón, tejföllel kínáljuk.
(Photo: NL konyha)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése