Bemutatkozás

Imádok utazni, új tájakat, ízeket és kultúrákat felfedezni.
Gyerekkorom óta lehetőségem nyílt hol hosszabb hol rövidebb időt távoli országokban eltölteni, és azóta is folytonos mehetnékem van (országhatár átlépési kényszernek nevezem). Az utazások során nagyon szeretem megismerni a helyi piacokat, éttermeket, kipróbálni a különlegességeket.
Saját konyhámban is szívesen kísérletezem és aktív tagja vagyok a Nők Lapja Konyha magazin főzőcsapatának. Imádom az ezzel járó sürgést, forgást, fotózást.
A blogomban saját receptjeim mellett, utazásaim során szerzett gasztronómiai tapasztalataimat szeretném megosztani másokkal is.

2009. október 12., hétfő

Lélekmelegítő leves: orosz Scsí


Az orosz scsí leves az egyik nagy kedvencem. Az orosz konyhában nagyon népszerű étel, hétköznapokon és ünnepeken egyaránt szívesen fogyasztják. A káposztából készülő Scsi, a testet és a lelket is kellemesen átmelegíti, a maihoz hasonló kellemetlen időjárású napokon. Egyes orosz szakácskönyvekben több, mint 60 féle változata megtalálható. A hagyományos scsí kemencében készül, és nagyon lassan főzik, és egy kanál tejföllel, valamint rozskenyérrel kínálják. Íme itt egy általam kedvelt változata.


Scsí
Hozzávalók 6 személyre
50 dkg marhahús
50 dkg savanyú káposzta
10 dkg füstölt sonka
2 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
1 evőkanál főzővaj
2 dl tejföl
3 babérlevél
8 szem fekete bors

A marhahúst kockára vágjuk és annyi hideg vízben feltesszük főni, hogy ellepje. Mikor felforr, leszedjük a habját és alacsonyabb lángon főzzük tovább. Hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, és a csíkokra vágott répaféléket. Eközben a savanyú káposztát egy kevés vajon és vízen megdinszteljük. Mikor megpárolódott hozzáadjuk a marhahúshoz, beletesszük az apró darabokra vágott sonkát, a babérlevelet, hagymát, borsot, sót és így az egészet addig főzzük, amíg minden puha nem lesz. Forrón, tejföllel kínáljuk.
(Photo: NL konyha)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése