
Nyár végén Dél-Franciaországban jártunk, ahol csodálatos helyeket fedeztünk fel. Az egyik kedvencem a meseszerűen szép Carcassone volt. A középkori város fallal körülvett óváros igazán mesébe illő kanyargós kis utcáival, és a várral. Az ételeket illetően a város nagy büszkesége a Cassoulet, ami Dél-Franciaország egyik legjellegzetesebb fogása. Számos változata létezik ennek a húsból és babból készülő egytálételnek. Sertésből, bárányhúsból, kacsából egyaránt készítik. A jó Cassoulet hosszú órákon keresztül, lassú tűzön fő.
Kacsa Cassoulet
3 kisebb darab grillkolbász
2 darab kacsacomb
1 darab kacsamell
Fél kiló tarkabab (főzés előtt áztassuk be 6-8 órára)
1 nagyobb tisztított hagyma
1 nagyobb paradicsom
2 tisztított sárgarépa
3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
1 evőkanál olaj
1 dl száraz fehérbor
1 friss rozmaringág
Fél csokor petrezselyem
Só, bors
Egy nagyobb serpenyőben pirítsuk meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd adjuk hozzá a babot, a félbevágott sárgarépákat, a fűszernövényeket. Öntsünk rá annyi hideg vizet, hogy ellepje és közepes lángon főzzük 1-11/2órán keresztül. Miközben fő a bab a kacsacombokat és mellet vágjuk kisebb darabokra, majd sózzuk és borsozzuk. Egy csepegtetőrácsos tepsiben bőrös oldalukkal lefelé 10-15 percig süssük 200 fokon, majd fordítsuk meg a húsdarabokat és süssük még 10 percig. Egy serpenyőben kevés olajon süssük meg a grillkolbászokat is. Mikor a bab már félig megpuhult szedjük ki a zöldfűszereket, szűrjük le és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Fontos, hogy a bab visszamaradt főzőlevét ne öntsük ki. Egy nagyobb jénai tálban rakjunk le egy réteg babot, majd következzenek a kolbászkák, a sárgarépák, kacsahús fele, aztán újabb babréteg és a többi hús. Adjuk hozzá a bort, és a bab főzőlevét. A lének el kell lepnie a babot, ha szükséges pótoljuk egy kevés vízzel. Tegyük rá az edényre a tetejét és forró sütőben süssük még kb. 1 órát. (amíg a kacsahús és a bab teljesen meg nem puhul).
Igazán őszi, laktató étel, kínáljunk mellé savanyúságot.
Fotó: NL konyha
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése