Bemutatkozás

Imádok utazni, új tájakat, ízeket és kultúrákat felfedezni.
Gyerekkorom óta lehetőségem nyílt hol hosszabb hol rövidebb időt távoli országokban eltölteni, és azóta is folytonos mehetnékem van (országhatár átlépési kényszernek nevezem). Az utazások során nagyon szeretem megismerni a helyi piacokat, éttermeket, kipróbálni a különlegességeket.
Saját konyhámban is szívesen kísérletezem és aktív tagja vagyok a Nők Lapja Konyha magazin főzőcsapatának. Imádom az ezzel járó sürgést, forgást, fotózást.
A blogomban saját receptjeim mellett, utazásaim során szerzett gasztronómiai tapasztalataimat szeretném megosztani másokkal is.

2009. október 12., hétfő

Cassoulet - Dél-Franciaország büszkesége


Nyár végén Dél-Franciaországban jártunk, ahol csodálatos helyeket fedeztünk fel. Az egyik kedvencem a meseszerűen szép Carcassone volt. A középkori város fallal körülvett óváros igazán mesébe illő kanyargós kis utcáival, és a várral. Az ételeket illetően a város nagy büszkesége a Cassoulet, ami Dél-Franciaország egyik legjellegzetesebb fogása. Számos változata létezik ennek a húsból és babból készülő egytálételnek. Sertésből, bárányhúsból, kacsából egyaránt készítik. A jó Cassoulet hosszú órákon keresztül, lassú tűzön fő.


Kacsa Cassoulet

3 kisebb darab grillkolbász
2 darab kacsacomb
1 darab kacsamell
Fél kiló tarkabab (főzés előtt áztassuk be 6-8 órára)
1 nagyobb tisztított hagyma
1 nagyobb paradicsom
2 tisztított sárgarépa
3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
1 evőkanál olaj
1 dl száraz fehérbor
1 friss rozmaringág
Fél csokor petrezselyem
Só, bors
Egy nagyobb serpenyőben pirítsuk meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd adjuk hozzá a babot, a félbevágott sárgarépákat, a fűszernövényeket. Öntsünk rá annyi hideg vizet, hogy ellepje és közepes lángon főzzük 1-11/2órán keresztül. Miközben fő a bab a kacsacombokat és mellet vágjuk kisebb darabokra, majd sózzuk és borsozzuk. Egy csepegtetőrácsos tepsiben bőrös oldalukkal lefelé 10-15 percig süssük 200 fokon, majd fordítsuk meg a húsdarabokat és süssük még 10 percig. Egy serpenyőben kevés olajon süssük meg a grillkolbászokat is. Mikor a bab már félig megpuhult szedjük ki a zöldfűszereket, szűrjük le és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Fontos, hogy a bab visszamaradt főzőlevét ne öntsük ki. Egy nagyobb jénai tálban rakjunk le egy réteg babot, majd következzenek a kolbászkák, a sárgarépák, kacsahús fele, aztán újabb babréteg és a többi hús. Adjuk hozzá a bort, és a bab főzőlevét. A lének el kell lepnie a babot, ha szükséges pótoljuk egy kevés vízzel. Tegyük rá az edényre a tetejét és forró sütőben süssük még kb. 1 órát. (amíg a kacsahús és a bab teljesen meg nem puhul).
Igazán őszi, laktató étel, kínáljunk mellé savanyúságot.
Fotó: NL konyha

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése