Bemutatkozás

Imádok utazni, új tájakat, ízeket és kultúrákat felfedezni.
Gyerekkorom óta lehetőségem nyílt hol hosszabb hol rövidebb időt távoli országokban eltölteni, és azóta is folytonos mehetnékem van (országhatár átlépési kényszernek nevezem). Az utazások során nagyon szeretem megismerni a helyi piacokat, éttermeket, kipróbálni a különlegességeket.
Saját konyhámban is szívesen kísérletezem és aktív tagja vagyok a Nők Lapja Konyha magazin főzőcsapatának. Imádom az ezzel járó sürgést, forgást, fotózást.
A blogomban saját receptjeim mellett, utazásaim során szerzett gasztronómiai tapasztalataimat szeretném megosztani másokkal is.

2009. november 17., kedd



A családunkban nagyon sok nyúlhús fogy, köszönhetően apukámnak, aki évek óta foglalkozik nyulászkodással. Remek tenyészete van, ahol nagy odafigyeléssel és gondoskodással foglalkozik az állatokkal. Az egyik legkedvesebb emlékem, amikor kiskorunkban húsvét táján, rendszeresen egy kisnyúl társaságában ébresztgetett minket. Megértem azokat akik túlságosan aranyosnak tartják a tapsifüleseket ahhoz, hogy ízletes pörköltek vagy sültek készüljenek belőlünk. Különösképpen akkor ha valaki olyan traumán esett keresztül, hogy ünnepi ebéd gyanánt éppen házi kedvencét kellett volna elfogyasztania. A "nem eszünk meg semmi olyat amit megsimogatunk" elve, nálunk úgy van érvényben, hogy "nem eszünk semmi olyat aminek neve van." Így például amikor meg kellett válni a szépkorúvá érett, állományt fenntartó Baksi névre hallgató baknyúltól, egyértelmű volt, hogy ő bizony sosem fogja egy recept hozzávalójaként végezni.
A nyúlhús azonban rendkívül ízletes és egészséges, zsír szinte alig van rajta, a húsa pedig nagyon finom rostú. Remek rántva, de gulyást, pörköltet, sülteket is készíthetünk belőle. Én legutóbb ezt a Kakukkfüves-póréhagymás sültet készítettem.

Kakukkfüves-póréhagymás nyúlsült

Hozzávalók 4 személyre:
4 nyúlcomb, vagy 2 comb és 2 gerinc darab
2 szál póréhagyma
3 gerezd fokhagyma
3 dl száraz fehérbor
3 dl tejszín
4 szál friss kakukkfű
10 dkg bacon szalonna
2 evőkanál liszt
só, frissen őrölt bors
A nyúlhúst megmossuk, és szárazra törüljük. Besózzuk, bedörzsöljük az összezúzott fokhagymával. A póréhagymákat karikára vágjuk és egy tepsi aljára szórjuk. Erre ráfektetjük a húsdarabokat. Szórunk rá kevés frissen őrölt borsot, és a kakukkfüvet. A húsdarabokra teszünk keresztbe egy-egy szalonna csíkot és meglocsoljuk a fehérborral. 180 fokon sütőben 60 percig, fólia alatt sütjük. Mikor elkészült kiemeljük a nyúlhúst, és a megmaradt fehérboros-póréhagymás szaftot besűrítjük a tejszínnel és 2 evőkanál liszt keverékével. Ízlés szerint sózzuk, és a hús mellé kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése